Ansatte på Det Informationsvidenskabelige Akademi – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

IVA > Ansatte

Nanna Kann-Rasmussen

Nanna Kann-Rasmussen

Lektor

 • Det Informationsvidenskabelige Akademi - Forskning

  Søndre Campus, bygn. 4, Njalsgade 76, 2300 København S, Bygning: 4A-2-60

  Telefon: +45 35 32 13 88

Primære forskningsområder

Biblioteksudvikling kan man forske i ud fra mange forskellige perspektiver. I de første mange år af min karriere har jeg forskningsmæssigt beskæftiget mig med biblioteksudvikling primært ud fra en organisatorisk vinkel. Organisatoriske problemstillinger betyder en del for, hvordan biblioteket kan udvikle sig. Jeg har arbejdet med denne vinkel ud fra et sociologisk institutionelt perspektiv. Både når det gælder det enkelte bibliotek, hvor forhold som institutionelle positioner, professionsidentitet og ledelse som blot tre eksempler sætter deres præg på, hvordan biblioteket udfylder sin rolle i (lokal)samfundet, og når det gælder, hvordan biblioteksfeltet møder udviklingsfordringer og udfordringer. Jeg har gennem min forskning, primært min ph.d.-afhandling Forestillinger om forandringer (2009) vist, at netop organisatoriske forhold spiller en central rolle hvis man søger at forstå folkebibliotekernes udvikling. Det institutionelle perspektiv og dets anvendelse i forhold til biblioteksudvikling har jeg sideløbende formidlet, dels gennem to artikler i Dansk Biblioteksforskning At trække på samme hammel (2006) og Institutionelle logikker i biblioteksvæsenet (2010) og dels igennem et bidrag til en antologi som bruges som lærebog både i Danmark og Sverige, Institutionel teori: Rationalitet, isomorfi og løse koblinger i biblioteksvæsenet (2008).

I de seneste år er mit forskningsmæssige fokus på biblioteksudvikling blevet suppleret med en kulturpolitisk vinkel. Også her har jeg anvendt et institutionsteoretisk perspektiv. I forhold til biblioteksudvikling interagerer bibliotekerne med kulturpolitikken både nationalt og lokalt. Bibliotekerne eksisterer og agerer i et samspil med de til enhver tid gældende kulturpolitiske vinde. Men kulturpolitikkens rationaler, hvad enten de gælder oplysning eller oplevelse, må igennem en oversættelsesproces. M.a.o. er der en vej fra det politiske niveau til det udøvende niveau som både er præget af en høj grad af konsensus, men på nogle områder også en form for konflikt.  I min forskning sammen med Gitte Balling har jeg vist at både institutionaliseret konflikt og konsensus er relevante optikker på samspillet mellem kulturpolitikken og biblioteksfeltet. Hvordan bibliotekarer forstår litteraturformidling er et konkret eksempel på hvordan vores analysemodel kan anvendes i praksis. Det kan man læse om i Every reader his book – every book its reader?: Notions on audience development for literature in Danish public libraries (2013 in press)

Sammen med Gitte har jeg desuden undersøgt hvordan måling af kulturvaner har forandret sig fra de første kulturvaneundersøgelser i 60erne og 70erne til den nyeste undersøgelse fra 2012.

Undervisnings- og vejledningsområder

Jeg underviser pt. i

Mediekultur (5. semester)

Organisationer og processer (3. semester)

Praksisfelter, Brugere og formidling (4. semester)

Jeg vejleder på alle niveauer

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Ikke-læsning som 'problem' i dansk kulturpolitik: En analyse af læsekampagnen Danmark Læser

  Kann-Rasmussen, N. & Balling, G. 2015 I : Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift. 18, 2, s. 250-266 17 s.

  Publikation: Forskning - fagfællebedømtTidsskriftartikel

 2. Udgivet

  Cultural participation in Europe: Shared problem or shared problematisation?

  Stevenson, D., Kann-Rasmussen, N. & Balling, G. 2015 I : International Journal of Cultural Policy. s. 1-18 18 s.

  Publikation: Forskning - fagfællebedømtTidsskriftartikel

 3. Udgivet

  Every reader his book – every book its reader?: Notions on audience development for literature in Danish public libraries

  Kann-Christensen, N. & Balling, G. 2014 I : Journal of Librarianship and Information Science. s. 1-12 12 s.

  Publikation: Forskning - fagfællebedømtTidsskriftartikel

 4. Udgivet
 5. Udgivet

  Forestillinger om forandringer: Organisatoriske forandringer i to danske folkebiblioteker

  Kann-Christensen, N. 2009 [Danmarks Biblioteksskole].

  Publikation: ForskningPh.d.-afhandling

ID: 44954207